Telefoonnummer: 070 321 0180
E-mailadres: info@fly-over.nl
Rijschool Fly-Over > Blog > Automaat of handgeschakeld: wat kies jij?

Automaat of handgeschakeld: wat kies jij?

  • alain
  • Blog
  • Geen reacties

Vroeger reed je alleen in een automaat als je moeite had om je aandacht te verdelen of als je motoriek onvoldoende was. Dat is tegenwoordig anders. Elektrische auto’s hebben allemaal een automatische transmissie dus in de toekomst hoeft niemand nog te kunnen schakelen. Maar wat betekent dat als nú je rijbewijs wilt halen?

Toekomstmuziek
Alleen maar auto’s op de weg met automatische transmissie: voorlopig is het toekomstmuziek. Het aandeel elektrische auto’s in het Nederlandse wagenpark is op dit moment nog erg klein: zo’n 3 procent. Maar als je naar de nieuw verkochte auto’s kijkt dan zie je dat dit snel kan veranderen: ruim 1 op de 4 autokopers koos in 2021 voor een elektrische auto.*
*(bron: Volkskrant ‘feiten bij de borrel – elektrisch rijden’ d.d. 14 januari 2022)

De keuze is aan jou
Niet iedereen weet dit, maar je kan er sowieso voor kiezen om rijlessen te nemen in een automaat. Ook als je geen mentale of motorische beperking hebt. Een veelgehoorde reden is dat dit goedkoper is: je hoeft immers niet te leren schakelen en dat kan je aan paar lessen schelen. Op de korte termijn kan dat dus voordeliger zijn, maar dat geef je net zo hard weer uit als je je eerste auto wilt kopen. Automatische en elektrische auto’s zijn namelijk doorgaans duurder.

Wat is nou veiliger?
Veel mensen kiezen voor een handgeschakelde auto omdat ze het leuker en sportiever vinden rijden. Je hebt zelf de controle en voor veel mensen zorgt dat voor meer rijplezier. Maar het zelf schakelen vraagt natuurlijk wel je aandacht, en dat betekent dat je op dat moment minder aandacht hebt voor het overige verkeer. In die zin is een automaat veiliger: je hoeft niet te schakelen dus je kan je focus bij het verkeer houden. Nou is schakelen voor de meeste mensen iets waar je op een gegeven moment niet meer over na hoeft te denken. En dan is het dus ook niet minder veilig. Maar als je moeite hebt met je motoriek, dan gaat het schakelen nooit vanzelf, en is een automaat altijd een veiligere keuze.

Heb je geen beperking? Beperk je opties dan niet
Rijlessen in een automaat zijn een uitkomst voor mensen met een lichamelijke of lichte verstandelijke beperking. Ons advies: als jij geen beperking hebt, beperk je opties dan niet. Als je leert rijden in een automaat en daarin je praktijkexamen doet, wordt dit vermeld op je rijbewijs met een ‘code 78’. Die code betekent dat je niet in een handgeschakelde auto mag rijden. Doe je dit toch, dan riskeer je een boete én ben je niet verzekerd in geval van schade. Mocht je tijdens het lessen veel moeite blijken te hebben met het schakelen, dan kan je altijd nog overstappen op een automaat. Onze ervaren instructeurs kunnen dat heel goed inschatten en adviseren je graag.

Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd in een kennismakingsles? Bel ons op 070 – 321 01 80 of maak gebruik van ons contactformulier. We horen graag van je!